Visma Signs säkerhet
Du har säkert hört att ett digitalt signerat dokument är säkrare än en traditionell. Här kan du läsa om hur digital signering är verifierbart och spårbart med Visma Sign. Med digital signering kan de som signerat dokumentet, signeringstiden och det innehåll som signerats kan alltid obestridligen verifieras.
Digital signering i enlighet med EU:s förordning
EU:s eIDAS-förordning garanterar den elektroniska signaturens juridiska giltighet i Sverige. Förordningen delar elektroniska signaturer i 3 olika grupper: AdES, SES & QES.
Med Visma Sign signerar du på SES & AdES -nivån. QES skiljer sig från AdES egentligen endast genom sitt kvalificerade certifikat som skapats av en kvalificerad signaturskapande enhet (QSCD).
AdES
AdES är en avancerad elektronisk underskrift, som sker genom identifiering. AdES-nivå är standardinställning i Visma Sign och betyder egentligen att man identifierar sig vid signeringstillfället. I Sverige sker det genom BankID och Freja eID. Signering på avancerad nivå är möjligt även i Norge, Danmark, Finland och Holland med Visma Sign.
På de dokument som signerats på avancerad nivå skapas ett omfattande digitalt spår med information om namnet på undertecknaren, tidstämpel, IP-adress och uppgift om vilken identifieringsmetod som använts vid signeringen.
SES
SES är en enkel signatur som görs med att rita sin signatur digitalt. Att använda sig av Visma Sign ökar på SES-signaturens spårbarhet, eftersom länken till dokumentet som ska signeras levereras till personens telefonnummer eller mail.
I det undertecknade dokumentet visas utöver undertecknarens signatur även namnförtydligande, mail och IP-adress. Med hjälp av enkla signaturer ingår man avtal enkelt globalt, internt eller med yngre individer som inte ännu har tillgång till digital identifiering.
Stark identifiering och digitalt fotspår
Visma Sign använder BankID eller Freja eID för stark identifiering. Stark identifiering är juridiskt sett det bästa alternativet och kan alltid valideras i efterhand. Om du vill kan du även använda svag identifiering för signaturer, dvs. en underskrift som ritas digitalt.
Läs mer: Elektronisk identifiering – en snabbkurs i enkel och stark identifiering ›
Audit trail
Varje dokument och signatur kan spåras med den audit trial dvs revisionsspår som skapas på varje dokument. Du ser alltid vem som har signerat något vid varje tidpunkt och vems signatur som fattas. Du kan även be om en bekräftelse om att dokumentet har lästs. Detta ökar säkerheten av digital signering.
Uppgifter i säkert förvar
Visma Sign lämpar sig för pålitlig behandling och administration av känsliga uppgifter. Tjänsten används bl.a. av olika försäkringsbolag, banker, finansieringsbolag, hälsovårdsorganisationer och andra företag och föreningar som förutsätter en hög nivå av dataskydd och datasäkerhet.
Vanliga frågor om digitala signaturers säkerhet
Är en digital signatur juridiskt sett lika stark som en traditionell signatur?
Ja. Det europeiska eIDAS-direktivet och den nationella lagstiftningen utgör laggrunden till digitala signaturer.
Digitala signaturer är säkrare och mer tillförlitliga än signaturer på papper. Då signeringen sker med bankkoder eller ett mobilcertifikat använder man sig av stark identifiering och dokumentet kan inte ändras i efterhand utan att det skulle märkas.
Duger en digital signatur som bevis i ett tviste- eller brottsmål?
Ja. Både i tviste- och brottsmål utgör ett dokument som signerats digitalt ett obestridligt bevis om vilken rättshandling som har skett, mellan vilka personer och när.
I vår supportportal hittar du instruktioner på hur du verifierar ett elektroniskt signerat dokument. Till instruktionerna ›
Hur vi samlar in och sparar uppgifter i tjänsten?
Visma Sign-tjänsten behandlar uppgifter i enlighet med tjänstens registerbeskrivning.
Personbeteckningar som används för signering sparas inte i tjänsten i en identifierbar form.
Till Visma Signs intergritetspolicy >>
Hur vi samlar in och sparar uppgifter i tjänsten?
Visma Sign-tjänsten behandlar uppgifter i enlighet med tjänstens registerbeskrivning.
Personbeteckningar som används för signering sparas inte i tjänsten i en identifierbar form.
Till Visma Signs intergritetspolicy >>
Hur vet jag att Visma Signs dataskydd är i skick?
Tjänsten Visma Sign utvecklas med professionella metoder och teknologier. Och följer Visma koncernens strikta riktlinjer för databehandling. Tjänstens dataskydd revideras regelbundet av externa revisorer.
Visma Sign följer GDPR.