Digitaliseringen av avtalshantering går långsamt i Sverige

Enligt en Nordisk undersökning (genomförd av analysbyrån nSight 2025) använder 48% av svenska företag digital signering och 13% ett digitalt system för digital avtalshantering. I Finland (57% och 12%), Norge (62% och 22%) och Danmark (69% och 20%) är användningen av dessa tjänster betydligt vanligare.
Svenska företag ligger fortfarande betydligt efter sina nordiska grannar när det gäller digitaliseringen av signering och hantering av avtal, och intresset för digitalisering är lägre än i grannländerna. Situationen har varit densamma under hela 2020-talet.
Särskilt lågt är intresset för digitalisering bland mindre företag. Ju större företaget är, desto mer sannolikt är det att de överväger att införa digital signering och avtalshantering.
Det intressanta med statistiken är dock att i de svenska företag där digital signering utnyttjas, är användningen betydligt mer frekvent än i de andra nordiska länderna. Tjänsten används varje vecka av 53% och varje månad av 81% av företagen. Motsvarande siffror i Finland är 40 och 66, i Norge 38 och 68, och i Danmark 45 och 65.
Förtroendet för datasäkerhet är svagare än i andra Nordiska länder
En möjlig förklaring till den långsamma digitaliseringen kan ligga i beslutsfattarnas attityder i de svenska företagen. När de tillfrågades om deras åsikter om säkerheten för digital signering och avtalshantering, ansåg svenska beslutsfattare digitala tjänster som mindre säkra än vad deras kollegor i de andra länder uppfattade dem som.
Till exempel anser 80% av de norska och 76% av de finländska beslutsfattarna att digital signering är ett säkert och pålitligt sätt att underteckna avtal. Av de svenska besvararna höll endast 62% med om detta.
En annan fråga behandlade förtroendet för att digital signering kan minska bedrag i form av ogiltiga underteckningar, där undertecknaren inte går att identifiera. I Norge och Finland trodde 60% på att avtalsbedrägerier kunde minskas med en tjänst för e-signering, medan endast 45% i Sverige uppgav sig tro på detta.
Men även om användningen av digitala signaturer är något mindre i Sverige än i andra nordiska länder, finns det också ett tydligt intresse för en sådan tjänst – särskilt bland stora och medelstora företag.
Generellt sett, hade alla besvarare en positiv inställning till digital signering och bra förståelse för de fördelar det erbjuder. Fördelar som ökad effektivitet, ett säkert sätt att underteckna avtal, och tidsbesparing för medarbetarna kom fram i alla länder som de mest betydande fördelarna med att använda digital signering i företaget.