VISMA SIGN KUNDCASE

SkandiaMäklarna sydvästra Skåne

Snabbare processer, enklare hantering och ökad säkerhet. Marcus Abrahamsson, säljchef på SkandiaMäklarna, är mycket nöjd med att företaget har gått från papperskontrakt till digitala signaturer.

SkandiaMäklarna hjälper människor att göra bra bostadsaffärer och vill vara den ledande kvalitetsmäklaren. Idag hittar du företaget på 110 kontor runt om i nästan hela Sverige.

www.skandiamaklarna.se

”Det är snabbare, säkrare och smidigare”

Att hjälpa sina kunder att skriva kontrakt är en stor del av jobbet för alla fastighetsmäklare, och är man som SkandiaMäklarna ett av Sveriges största mäklarföretag blir det väldigt mycket papper att hantera, skicka och kontrollera.

“Tidigare körde vi bara analoga signaturer, det vill säga kontrakt på papper”, säger Marcus Abrahamsson, säljchef för SkandiaMäklarna sydvästra Skåne.

– Att vi innan körde med papper gjorde att vi var tvungna att träffa alla kunder fysiskt eller att posta olika typer av avtal vilket gjorde att processer tog längre tid. Vårt mål på SkandiaMäklarna har aldrig varit att bli störst utan snarare den som levererar högst kvalitet och därför ville vi undersöka om det här gick att lösa på något annat sätt.

En ändring i lagen

Den första juli 2021 skedde en ändring i fastighetsmäklarlagen som gjorde det möjligt.

– Tidigare tillät inte den digitala signaturer på vissa typer av avtal men i samband med att lagen ändrades öppnades möjligheten för oss att effektivisera vårt arbetssätt.

SkandiaMäklarna sydvästra Skåne gjorde därför en upphandling av mjukvara för digitala signaturer, och under våren 2023 slöts ett avtal med Visma Sign.

Vi vill ha en kostnadseffektiv leverantör som levererar en produkt som är smidig för oss att använda. Mot bakgrund av det föll vårt val på Visma Sign

Är mycket nöjda

Nuförtiden använder SkandiaMäklarnas medarbetare digitala signaturer för en rad av de avtal som de skriver, till exempel förmedlingsuppdrag, tilläggsavtal och fullmakter. Och så här långt är de mycket nöjda.

– Digitala signaturer gör att vi snabbare kan komma framåt i olika typer av processer, men framför allt kan vi göra det hela smidigare för våra kunder. Med digitala signaturer behöver vi inte alltid träffas fysiskt utan de kan skriva avtal med oss på distans.

Kunderna behöver heller inte längre vänta på att ett avtal ska trilla ner i brevlådan innan de signerar för att sedan gå och posta samma avtal tillbaka till mäklaren igen.
– Det går helt enkelt snabbare och är smidigare med digital signering. Dessutom blir det säkrare eftersom vi vet att inga dokument riskerar att försvinna på vägen.

”Ett första steg”

Än så länge kan dock inte alla avtal signeras digitalt. Fastighetsmäklarlagen anger fortfarande att en stor andel av de avtal som ingås måste tecknas fysiskt, till exempel överlåtelseavtal eller köpekontrakt på fastighet.

– Det här är ett första steg men jag skulle ändå säga att det har förändrat branschen, och jag tror att flera lagändringar framöver kan ändra fastighetsbranschen ytterligare.

Börja använda tjänsten direkt

Det är inte svårt att använda digitala signaturer. Du kommer igång på 5 minuter.