Ladda ner gratis mall

Sekretessavtal

Teckna ett NDA i början av ett partnerskap för att säkra att all information behandlas konfidentiellt.

Vad är ett sekretessavtal?

Samarbete och informationsutbyte utgör grundpelarna i affärsvärlden. Ett sekretessavtal, även känt som NDA (Non-Disclosure Agreement), är ett juridiskt dokument som skyddar utbytet av konfidentiell information mellan två parter. Med ett sekretessavtal skyddar du din affärsverksamhet.

Behöver du en mall?

Vi har skapat en mall i PDF-format som kan hjälpa dig skapa ett NDA-avtal. PDF:et öppnas i webbläsaren där du direkt kan fylla i de nödvändiga uppgifterna. Efter att du har fyllt i uppgifterna sparar du avtalet på din dator igen. Därefter är avtalet klart att skrivas under!

Ladda ner mallen

Fyll i din information, så kan du genast ladda ner mallen. Samtidigt får du den också på mejlen.

Så här använder du PDF-avtalsmallen:

  1. Ladda ner PDF:en till din enhet, den öppnas i webbläsaren
  2. Fyll ut PDF:en och spara den
  3. Logga in på Visma Sign och skicka filen till mottagaren för säker signering

De olika delområdena i avtalet

Bakgrund
För att på ett tydligare sätt förstå varför de båda avtalsparterna ingått avtal med varandra beskrivs initialt syftet med avtalet. Det är bra om man här är så tydlig som möjligt och förklarar vilken avsikt man har med samarbetet. Ju tydligare man är desto bättre är det.

Tillhandahållande av information

Här tydliggörs vilken information som ska tillhandahållas. Denna information kan vara ”all information” som bolagen har eller begränsas till att endast vara en del specifik information som avser samarbete. Vi föreslår här att man endast ska tvingas att utlämna information som har med samarbetet att göra. Observera dock att all information som utlämnas mellan Parterna omfattas av sekretessavtalet oavsett begränsning i denna del.

Sekretessbelagd och Skyddsvärd Information
Här beskrivs vad som omfattas av Sekretessbelagd och Skyddsvärd Information. Punkten är ej uttömmande i mallen varför det går bra att lägga till ytterligare information om man önskar. Observera dock att all information som utlämnas mellan Parterna omfattas av sekretessavtalet oavsett begränsning i denna del.

Åtaganden om sekretess
Denna punkt förklarar omfattningen av sekretessavtalet. Detta innebär att Parterna förbinder sig till att ej nyttja, sprida eller på annat vis orsaka att informationen kommer i orätta händer (alla som inte har rätt enligt avtalet att ta del av informationen).

Undantag från sekretess
Denna punkt anger de få undantag som finns avseende när sekretessen inte gäller. Punkten är helt uttömmande. Det åligger alltid den som anger att det föreligger ett undantag för sekretessen, att bevisa detta. Beviskravet ska vara högt ställt.

Behöriga personer
När Parterna behandlar sekretess eller Sekretessbelagd och Skyddsvärd Information åligger det Parterna att tillse att alla personer som tar del av informationen är införstådda med att det
är sekretessbelagd information. Detta betyder att alla som eventuellt får del av informationen i sitt arbete ska omfattas av en särskild sekretessbilaga. Normalt omfattas en arbetstagare på företaget av sekretess för all information man erhåller. Det åligger även en skyldighet att meddela den andra parten om man har lämnat ut informationen. Observera att utlämnande av information endast får ske om det föreligger ett av de tidigare uppräknade undantagen i punkt 5.

Äganderätt till information och rättigheter
Denna punkt förklarar vem som har äganderätten till informationen som utbyts. Punkten redogör även för när och hur informationen mellan Parterna ska behandlas då avtalet upphör.

Avtalstid
Här anges hur länge Parterna är bundna av avtalet. Normalt förbinder man sig om sekretess så länge som det föreligger ett skyddsvärt intresse över informationen. Detta kan således variera
men även här åvilar bevisbördan på den som anser att skyddsvärdet ej längre föreligger. Parterna kan även själva komma överens om en specifik tidsram för hur länge sekretessen ska gälla.

Normerat skadestånd

För brott mot detta sekretessavtal ska ett vite utbetalas. Detta innebär att om man bryter avtalet och lämnar ut Sekretessbelagd
eller Skyddsvärd Information i strid mot detta avtal ska man betala en summa till motparten (den skadelidande). Observera här att beloppet som anges är ett belopp som ska betalas utan att den skadelidande måste styrka att skadan uppgått till denna summa, ett minibelopp helt enkelt. Punkten anger dock att den skadelidande oavsett detta har rätt till ett högre belopp om man kan visa att den skada man lidit uppgår till ett högre belopp än vad vitet anger.

Ändringar
Anger att varje ändring av detta avtal ska vara skriftliga och undertecknade av båda Parter för att vara gällande. Man ska dockvara noga med att fundera på konsekvenserna för vad en ändring
av ett redan ingånget avtal blir. Här kan det vara på sin plats att konsultera med en advokat för att tillse att ändringen inte medför några oönskade justeringar av avtalet.

Tillämplig lag och tvist
Om det skulle uppstå oenigheter mellan Parterna avseende avtalsinnehållet kan Parterna avtala om hur sådana tvister ska lösas. Som huvudregel mellan två svenska avtalsparter gäller svensk lag, men Parterna kan komma överens om annan lagstiftning. Parterna kan även välja om tvisten slutligt ska avgöras i allmän domstol eller skiljenämnd. I denna mall förespråkas att eventuell tvist ska
avgöras i skiljebomsinstitut.

Tusentals avtal ingås dagligen med Visma Sign

Fixa signaturen enkelt och säkert med Visma Sign. Börja din gratis provperiod nu! Vi ger dig 5 signaturer att testa med.